Det finns idag många olika varianter av Black Jack. Grundreglerna är oftast samma för dessa olika varianter. Normalt sett så har ett Black Jack-bord sju platser men alla behöver inte vara fyllda för spel utan ibland räcker det med en spelare. Här är guiden hur man spelar:

Allt man behöver veta om ett parti black jack

Man spelar mot banken eller dealern som representerar banken och  banken är casinot som man spelar hos.

Hela syftet med spelet är att slå dealern. Desto närmre man kommer av värdet 21 desto större är chansen att man vinner. Man får dock aldrig komma över värdet 21 då blir man tjock eller busted som det också heter.

Korten två till tio är värda det nummer som står på korten, de klädda korten är har värdet 10 och ett ess kan antingen ha värdet ett eller elva.

Om både spelaren och dealern får ett värde på handen som är över värdet 21 så är det spelaren som förlorar. Det blir oavgjort om dealern och spelaren får samma värde på sina händer.

En spelomgång

Man börjar en spelomgång med att lägga en insats och spelet startar med att dealern delar ut två kort till spelarna, dessa korten är synliga för andra spelare. Dealern delar även ut två kort till sig själv och ett av dessa är synligt. Det finns också ett alternativ att dealern bara tar ett kort från början som visas öppet.

När spelarna har fått sina startkort så får de bestämma sig om de vill ta fler kort, stanna, dubbla sin insättning eller splitta sina kort.

Som spelare kan man hela tiden välja att ta ett kort till, tills man väljer att stanna eller att man blir tjock. Man väljer att stanna om man inte vill ha fler kort.

Om spelarens två kort visar 8-12 så kan spelaren välja att dubbla sin insats. Det finns även andra varianter med andra värden på korten som tillåter dubbling.

Att dubbla är gynnsamt om man har exempelvis en 11:a eftersom att chansen finns att man får ett kort som är värt 10 på nästa kort och då får man värdet 21. Nackdelen när man dubblar är att man bara får ta ett kort till.

Om man får två kort som har samma värde så kan man välja att splitta. Det innebär då att man delar på handen och spelar med två händer. Detta kostar en som en ursprunglig insats.

Efter att alla spelare har valt att stanna eller blivit tjocka så är det dags för dealern att visa sitt dolda kort. Dealerna måste dra kort tills den når värdet 17 eller blir tjock.

Blir dealern tjock så vinner alla spelare som är kvar i spelet

Insurance

I vissa varianter kan man även använda sig av insurance som innebär att om dealern öppnar med ett ess så kan man välja att köpa en försäkring. Detta är bra om man tror att dealens gömda kort är värt 10 om så är fallet får dealern summan 21 alltså Black Jack.  Försäkringen kostar halva grundinsatsen och ger spelaren hela insatsen tillbaka om dealern får Black Jack.

Strategier och odds i black jack

Om man använder sig av rätt Black Jack strategi så har man större chans att vinna mot dealern. Om spelaren följer ett bra system och använder sig av den grundläggande Black Jack strategin så är husets övertag mindre än 1 procent.

Den grundläggande Black Jack strategin är baserad på att spelaren kan dubbla, splitta, försäkra, och får betalt 3:2 vid blackjack. I denna strategin så  räknar man också med att dealern stannar på 17 och över. Dealern kan heller inte dubbla, splitta eller försäkra och får endast betalt 1:1 vid Black Jack.

Grundläggande strategiregler

  • Allmän Black Jack strategi:

– Man alltid stanna på 17 eller bättre

– Man bör ta kort om man har mellan 12-16 när dealern visar en  7:a eller bättre

– Man bör ta kort om man har värdet 8 eller lägre

  • Black Jack dubblingsstrategi:

– Man bör dubbla om man har värdet 11 om dealern inte visar ett ess

– Man bör dubbla om man har värdet 10 och dealern visar en 9:a eller lägre

– Man bör dubbla om man har värdet 9 och dealern visar en 6:a eller lägre

  • Blackjack strategi för att splitta:

– Man bör alltid använda splitting för ess och åttor

– Man bör aldrig splitta femmor, tior eller klädda kort

– Man bör alltid splitta treor och tvåor när dealerna visar 4:a, 5:a, 6:a eller en 7:a