Här ska vi nu presentera de generella grundreglerna för spelet Blackjack. Dem är enkla att ta till sig och nödvändiga att kunna för att du ska få ut så mycket som möjligt av spelet. Dessutom vill man ju inte sitta där och känna sig dum när det väl gäller, något man ska tänka på när det gäller alla hasardspel – det handlar om pengar så se till att du vet hur man spelar innan du ger dig in i leken.

Så, när man spelar Blackjack gäller det alltså att komma så nära poängsumman 21 som möjligt eller att få just 21. Det man inte vill råka ut för är att ”bli tjock” det vill säga komma över 21. När man spelar online är man alltid ensam spelare mot dealern men på landbaserade casinon och krogen är man ofta flera spelare som spelar samtidigt. Här behöver man dock inte fundera så mycket på de andra spelarna eftersom att deras poäng och satsningar inte påverkar ditt spel alls. Du behöver bara koncentrera dig på att försöka vinna över dealern. Innan man får sina kort så börjar man helt enkelt med att lägga den satsning man vill. Då behöver man bara tänka på att den måste ligga på eller över den minsta insatsen och under eller på den högsta tillåtna insatsen i det spelet. När man satsat sina pengar så kommer dealern att ge två kort till varje deltagande spelare. Korten delas alltid ut i medsols riktning när ni är flera som spelar. Även dealern själv får två kort men det är bara ett av dem som du kommer att kunna se valören på. Båda dina egna kort kommer att läggas med bildsidan uppåt.

Hur räknar man poängen nu då? Jo det fungerar så att alla kort som har en valör mellan 2 och 10 har just den poäng som står på. Alla kort som är ”klädda”, det vill säga knekt, dam och kung ger 10 poäng och esset räknar man antingen som 1 eller 11 beroende på vad du själv vill att det ska räknas som. För att få till just det som kallas för Blackjack så måste man som spelare ha en hand som består av ett ess och ett kort med poängsumman 10. Har dealern då inte samma hand så vinner du. Skulle det vara så att dealern också har Blackjack, ja då kommer det bli något som kallas för ”push” och med det menas oavgjort. Ingen vinner och ingen förlorar. Om du har Blackjack och vinner, ja då får du en vinst som räknas 3/2.

De olika valen du kan göra

När man spelar Blackjack och inte har fått just det på hand i första given så finns det en del val man behöver göra. För att få ett nytt kort, alltså ett tredje så ber du om det eller säger bara ”hit”. Som du säkert sett på film och så vidare så kan man säga detta genom att bara knacka lätt i bordet. Tänk bara på att vara extremt tydlig så att det inte blir några missförstånd. Känner du att du är för nära 21 eller vet att du riskerar att hamna över etc. så kan du välja att stanna istället för att få fler kort. Även detta kan man kommunicera med kroppen, ofta genom att skaka på huvet eller lägga handen över sina kort. Om din poängsumma går över 21 förlorar du automatiskt och din insats går till dealern som då vinner över dig.

Skulle det nu vara så att dina två första kort på den första initial given är ett par, alltså att det är två kort med samma valör. Då kan du välja att dela den handen till två helt separata händer. Det enda du måste tänka på då är att du måste lägga en egen insats på den nya handen och den måste motsvara din första insats. Man dubblar helt enkelt men det kallas generellt för Split eftersom att du delar din hand i två.